Poliüretan enjeksiyon uygulaması; genellikle su akan çatlakların kapatılmasında, poliüretan enjeksiyon su yalıtımı uygulamalarında, soğuk derzlerin yalıtımında ve yapısal güçlendirme çalışmalarında, asansösr kuyusu su yalıtımı işlemlerinde uygulanan yöntemlerdir. Poliüretan enjeksiyon uygulaması, poliüretan enjeksiyon su yalıtımı olarak da adlandırılır.
Poliüretan enjeksiyon genellikle, su kaçaklarının önüne geçebilmek için uygulanan yöntemlerin başında gelmektedir. Uygulanan enjeksiyon madde suyla temas ettiği an şişerek, su kaçağını keser.
Poliüretan Enjeksiyon Uygulaması Beton arma yapılardaki su sızıntılarına karşı maliyeti düşük ve %100 etkili bir uygulamadır. Uygulama genellikle beton arma yapılardaki inşaat esnasında veya tamamlandıktan sonra yapının hareket etmesi, yada temel izolasyonunun zarar görmesinden dolayı toprak altında kalan kısımda yapı içerisine su sızıntısı alması ile sonuçlanır. Bu durumda yapılabilecek sınırlı sayıda uygulama çeşidi vardır. Bu uygulamalardan en basit ve maliyeti düşük uygulamalardan biriside poliüretan enşeksiyon uygulamasıdır. Uygulama suyun geldiği yönden yapılır. Kullanılan kimyasalın karışımı gereği ince olduğu için suyun geçebileceği yönden aksi istikametinde enjeksiyon makinesi yardımı ile yüksek basınç verilerek suyun geldiği çatlakları doldurur ve su ile birleştiği andan itibaren reaksiyona geçer ve şişmeye başlar yaklaşık 5 dk içerisinde suyun geldiği çatlakları tıkar. Ve yapı içerisindeki su akışını kesmiş olur.
POLİÜRETAN ENJEKSİYON UYGULAMASININ ÖNEMİ VE FAYDALARI
Bina temelindeki demirlerin korozyona uğramasını engeller.
POLİÜRETAN ENJEKSİYON:
Genellikle zemin altında kalan beton yapılarda su akışını kesmek için yapılan uygulamadır.Su ile karıştığında hacmini 35 kat arttıran poliüretanın,betona çakılan packerler vasıtasıyla yüksek basınçla uygulanmasıdır. Poliüretan enjeksiyon sistemi, yapının sudan uzaklaştırılması, betonun yapısı ve donatısının korunması ile birlikte kılcal çatlaklarının Poliüretan ile kaplanarak perde ve döşemelerin korunmasını sağlar.Su ile karıştığında hacmi 30 kat artan düşük viskositeli poliüretan ürün, betona çakılan pakerler vasıtasıyla yüksek basınçla uygulanmaktadır.Su Poliüretan, suyu gördüğü anda 10-20 sn içinde şişerek reaksiyon hızlı bir şekilde başlar (10 – 20 saniye).
KULLANIM ALANLARI:
Tüm yapıların zemin, bodrum ve otopark alanlarındasu girişlerinin önlenmesinde
Dışarıdan müdahale edilemeyen temel perde betonların izolasyonunda
Yüzme havuzlarında ve Su depolarına dışarıdan sızan suların engellenmesinde
Yüksek katlı binalarda dışarıdan müdahale edilemeyecek hallerde içeriden uygulamada
Klasik izolasyon yapılamayacak taş duvar ve zeminlerde
Asansör kuyularında (çukurlarında)
Soğuk derzlerin yalıtımında
Tünel ve yer altı depolarında